VAD ÄR REM-SÖMN?

Facebook
Email
Hvad er REM søvn

Vad är REM-sömn?

Vad är REM-sömn? Det är det sista stadiet som du går igenom under natten. När vi går till sängs och innan vi somnar, tänker vi nog sällan på hur vår sömn egentligen är uppbyggd och sammansatt. Visste du till exempel att vi går igenom fyra stadier under en hel natts sömn? Och att den sista delen av sömnen kallas REM-sömn? Vi berättar mer om det här nedan samt varför det är så viktigt för dig. Här kan du även läsa om hur mycket djup sömn man skall ha.

4 sömnstadier

Under en normal natt går kroppen igenom fyra sömnstadier. De hjälper oss att definiera hur vi känner oss när vi vaknar på morgonen och skall vara redo för en ny dag. De fyra stadierna sträcker sig från en sömnig start till lätt sömn. Sedan hamnar vi i djup sömn. Den ersätts så småningom av den så kallade REM-sömnen, som också kallas drömstadiet.

Drömstadiet – REM-sömn

Namnet drömstadie kom till eftersom det vanligtvis är när vi går in i denna del av sömnen som drömmarna får fritt spelrum. För det är just i drömstadiet, och därmed också i slutfasen, som vi kan drömma mest underbara drömmar eller gå igenom mest fruktansvärda mardrömmar. Det är därför logiskt att vi ofta minns våra drömmar så snart vi öppnar ögonen på morgonen.
Att vi kallar det här stadiet för drömstadiet har också att göra med ordet REM, som är en förkortning för ”rapid eye movement” (snabba ögonrörelser). Detta beror på att vi rör ögonen lite snabbare när vi drömmer och att våra kroppar kan verka en smula oroliga. I synnerhet när REM-sömnen börjar och morgonen börjar närma sig.

En tid för överväganden

På grund av kroppens rastlöshet samt det faktum att vi närmar oss en ny dag, sover vi också lättare när vi kommer till REM-sömnen. Och vanligtvis märker vi att vi också lättare vaknar med detsamma. Till exempel om vi hör ett högt ljud eller om väckarklockan ringer. Därför kan det tyckas konstigt att det faktiskt är under drömfasen som hjärnan arbetar som bäst. Detta beror på att vår energiförbrukning ökar, som om vi vore vakna och skulle komma i gång med dagens göromål. Den enda skillnaden mellan drömstadiet och ett vaket tillstånd är att kroppen inte arbetar.

Kroppen är i det närmaste handlingsförlamad under drömstadiet, vilket också är anledningen till att vi inte går eller springer i väg när vi antingen drömmer att vi klättrar i ett berg eller åker skridskor. Därför är det endast vår hjärna, och därmed våra tankar som påverkas. Liksom det också är under REM-sömnen som experterna tror att många av våra erfarenheter, goda och dåliga minnen bearbetas, vänds och vrids.

Det stämmer alltså att de fyra sömnstadierna och särskilt drömstadiet spelar en roll, och att en god nattsömn är viktig, för om du inte får tillräckligt med sömn, kommer du med tiden att känna en förändring i ditt hälsotillstånd och känsla i kroppen i allmänhet. Detta gör att du inte kan hantera svåra eller känslomässiga situationer på bästa möjliga sätt, och hjärnans funktioner kommer därför att gå på högvarv under din vakna tid. Därmed har du här svaret på vad REM-sömn är.

Rulla till toppen
0