VAD ÄR DJUP SÖMN?

Facebook
Email
hvad er dyb søvn

Vad är den djupa sömnen?

Vad är djup sömn? Den djupa sömnen är ett stadie som vi går igenom när vi sover som mest. Det är den tid under sömnen då kroppen återhämtar sig från en hektisk dag. Djup sömn har stor betydelse för vår kropp, men också för vårt välbefinnande i allmänhet. Kroppen är faktiskt den bästa vägledaren om den känner att vi inte får den sömn vi behöver. Om du är intresserad av att veta hur mycket djup sömn du skall ha, kan du läsa mer här: Hur mycket djup sömn skall man ha?
Lyssna på din kropp
Din kropp kommer snabbt att tala om för dig om du har fått den rekommenderade sömnen nästa dag – genom att känna av ett överskott. Du är redo för dagen och känner dig fräsch och utvilad. Omvänt kan den också tala om för dig om du inte har sovit tillräckligt mycket. Du kommer omedelbart att känna dig sömnig och trött inte inspirerad alls för dagens övningar. När sömnen har kommit på andra plats under en längre tid kan du känna dig stressad och ur gängorna. Och det är här som den djupa sömnen är avgörande. Det är den som du skall se till att komma i varje kväll för att på så sätt skapa de bästa förutsättningarna för dig själv.

4 sömnstadier

Den djupa sömnen är en del av våra totalt fyra sömnstadier. Vår sömn börjar alltid med lätt start, där vi sakta slumrar in. Här är vi fortfarande lätta att komma i kontakt med om vi hör röster eller höga ljud. I det andra stadiet går vi djupare in i sömnen. Vi befinner oss dock fortfarande i den lätta sömnen, men det blir svårare och svårare att vakna, vilket särskilt gäller det tredje stadiet, som är just den djupa sömnen. Nu har kroppen helt och hållet övergått till sömn, vilket är så hälsosamt för varje millimeter av vår kropp.

När har du behov av djup sömn?

Förmår du som vuxen att hålla dig i den djupa sömnen i minst två timmar varje natt? Då ger du din kropp de bästa förutsättningarna för en bra start på en ny dag. Som tonåring har den djupa sömnen också stor betydelse för kroppens allmänna utveckling. Detta gör att du också bör tillbringa mer än två timmar i djupsömn, om det är möjligt. Om du är över 70 år gammal kommer du dock att märka att du inte riktigt har behov av lika mycket djup sömn. Ju äldre vi blir, desto mindre behöver vår kropp sova, med andra ord kan du halvera den tid du tillbringar i den djupa sömnen. Mycket små barn behöver däremot ännu mer tid i djupsömn för att kunna utvecklas fysiskt, men det är också då hjärnans många funktioner arbetar för fullt. Du kanske därför också känner igen att många barn också ofta är bra på att falla in i djup sömn, där de kan sova bort det mesta så snart de har lagt ner huvudet på kudden.
Vad är då djup sömn? Det är där du sover tyngst. Djup sömn är alltså bra för många saker. Både för vårt välbefinnande – och för vår allmänna utveckling när vi växer upp och börjar leva.

 

Rulla till toppen
0